Verklighetsbaserade filmer

12 december, 2011 | Författare: | Posted in Övrigt

Filmer som är verklighetsbaserade

Verklighetsbaserade filmer är en genre filmer som alla är baserade eller tagna från en historisk händelse. Händelsen är oftast av det mer extraordinära slaget, för vem skulle vilja göra en film om något som saknar intresse? Denna genre är antagligen min favorit. Framförallt eftersom de oftast innehåller ett starkt budskap, en moralfråga för oss tittare att fundera på.

Det tråkiga som har hänt det senaste decenniumet är att många regissörer och produktionsbolag missbrukar detta. De skriver verklighetsbaserade filmer på filmomslag vars filmer som har den minsta verkliga händelsen i sig. Ett exempel är The Blair Witch Project vars marknadsföring var särskilt ful. Man fixade fram annonser i tidningar runt om i världen om att ungdommar försvunnit i en mystisk skog och att deras videokamera nyligen hittats. Detta var givetvis endast marknadsföring för den kommande filmen. Man försökte alltså lura folk att inspelningen var äkta och att det hela var sant. Det hela vart en succé och deras budget på $60000 som man lade ned på hela filmen har man idag tjänat in 4144 gånger om..

Personligen tycker jag att det är extremt dålig moral att tjäna in pengar på ett sådant tveksamt sätt. Att man öppet gick ut och sade att filmen var på riktigt. Men som tur är så finns det även filmer som faktiskt är verklighetsbaserade och ger oss vad vi faktiskt söker efter. En sådan film är 127 hours vars omslag finns till vänster. I den filmen har man till och med valt att gå ett steg längre än många andra verklighetsbaserade filmer. Man har tagit hela manuset direkt från den verkliga händelsen. Resultatet är en film som är så stark att många kan ha svårt att se den. På youtube finns det videos som visar inspelningen från den verkliga händelsen samtidigt som den jämförs med filmatiseringen. Likheten är slående och man måste ge beröm till James Franco som lyckats fånga personligheten av den drabbade på ett så bra sätt!

Verklighetsbaserade filmer är verkligen en unik typ av genre som jag hoppas kommer uppskattas mer framöver. Nedanför följer en liten lista på bra filmer som är verklighetsbaserade.

127 Hours
Schindlers List
Into The Wild
Escape From Alcatraz
A Beautiful Mind
Gandhi
Finding neverland

Författare:

Jag driver ett antal hemsidor på nätet. Framförallt informationssidor som är baserade på mina intressen och kunskaper! Du finner mig bland annat på på: Filmtips, Drinkgurun och Jonas Website

This author has published 5 articles so far.

Kommentera